Ieder kruid heeft een breed scala aan eigenschappen, als ze in de weide staan kunnen de dieren er zelf voor kiezen naar individuele behoefte. Dit kan dus ook betekenen dat de dieren er geen behoefte aan hebben en dan blijft de plant gewoon staan. Ondanks dat sommige kruiden dus mogelijk minder of niet worden gegeten hebben ze altijd nog een positief effect in de ontwikkeling van de natuurlijke bodem balans. Feitelijk vervult iedere plant die op een gegeven moment ergens groeit een functie in het belang van de ontwikkeling van de natuurlijke bodemvruchtbaarheid. Kruiden zijn mineraalminnend en halen de dieper liggende minerale sporenelementen naar boven, als ze afsterven komen deze elementen weer beschikbaar voor de andere planten. Ze bevatten daarnaast voedingsstoffen zoals slijmstoffen, looistoffen en bitterstoffen die zorgen voor een goede vertering en de organen aanzetten tot zuivering. Ze trekken bepaalde insecten aan en weren andere juist weer, ze geven kleur aan het landschap en een keuze mogelijkheid voor de individuele dieren.
In een Equi Habitat kunnen we zo al deze (on)kruiden integreren, vele hiervan kan je ook bestellen via de Viva Store in de vorm van planten en/of zaden.
[smartslider3 slider=4]
De meeste kruiden houden niet van zure grond, kunstmest en/of drijfmest maar wel van veel zon. Ze bevorderen met hun diepe wortels dat er lucht in de bodem kan binnendringen. Verschillende soorten zijn ook in staat de natuurlijke stikstof uit de lucht in de bodem vast te leggen. De natuurlijke bodemvruchtbaarheid verbetert hierdoor.
Bloemen en kruiden staan ten dienste van natuurlijke regeneratie / evenwichtsherstel van een bodem en verhogen met hun biodiversiteit de vrije keuze mogelijkheid voor de dieren. Bloemen en kruiden zijn een waardevol voedergewas wat de dieren naar behoefte moeten kunnen opnemen om gezond te blijven.
Verschillende van de kruiden hebben tevens een wormafdrijvende werking. Wat er uiteindelijk allemaal opkomt van wat je zaait is volledig afhankelijk van de kwaliteit van de bodem. Onze mengsels, van grote diversiteit, bieden de kans de algehele soorten rijkdom te laten toenemen.
Bron: Tekst gedeeltelijk van Bio-Ron
Ongewenste kruiden
Voor hagen, struiken en bomen zie Equi Hedges
- Aardappel (Solanum tuberosum)
- Adelaarsvaren (Pteridium aquilinum) bevat thiaminase dat vitamine B1 afbreekt en kan leiden tot hersenschade met verlamming tot gevolg.
- Aronskelk (Arum)
- Bastaardklaver (Trifolium hybridum)
- Bilzekruid (Hyoscyamus niger)
- Blauwe monnikskap (Aconitum napellus)
- Boterbloemsoorten (Ranunculus spp.)
- Doornappel (Datura stramonium)
- Dotterbloem (Caltha palustris)
- Gevlekte scheerling (Conium maculatum)
- Guichelheil (Anagallis)
- Heggerank (Bryonia dioica)
- Herfsttijloos (Colchicum autumnale)
- Herik (Sinapis arvensis)
- Hertsmunt of bosmunt (Mentha longifolia of Mentha sylvestris)
- Hondsdraf (Glechoma hederacea)
- Hondspeterselie (Aethusa cynapium)
- Jacobskruiskruid (Jacobaea vulgaris)
- Karmozijnbes (Phytolaccaceae spp.)
- Klaproos (Papaver)
- Knopherik (Raphanus raphanistrum)
- Lathyrussoorten (Leguminosae spp.)
- Looksoorten (Allium spp.)
- Lupinesoorten (Lupinus spp.)
- Mannetjesvaren (Dryopteris filix-mas)
- Mierik (Armoracia rusticana)
- Monnikskapsoorten (Aconitum spp.)
- Nieskruidsoorten (Helleborus spp.)
- Overblijvend bingelkruid (Mercurialis perennis)
- Paardenstaartsoorten of Heermoes (Equisetum spp.) bevat thiaminase dat vitamine B1 afbreekt en kan leiden tot hersenschade met verlamming tot gevolg. Zeer moeilijk te betrijden en komt voor op natte, zware, zure weilanden.
- Paternosterboontje (Abrus)
- Rood peperboompje (Daphne mezereum)
- Pinksterbloem (Cardamine pratensis)
- Pijpbloem (Aristolochia clematitis)
- Rabarber (Rheum rhabarbarum)
- Reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum)
- Ridderspoorsoorten (Delphinium spp. en Consolida spp.)
- Schapenzuring (Rumex acetosella)
- Scherpe boterbloem (Ranunculus acris)
- Sierpompoen (Cucurbita pepo)
- Sint-janskruid (Hypericum perforatum) bevat de gifstof hypericine die zich opstapelt in de huid en deze zeer gevoelig maakt voor zonnebrand. Wordt omwille van de gele bloemen vaak verward met Jacobskruiskruid.
- Stinkende gouwe (Chelidonium majus)
- Suikerbiet (Beta vulgaris)
- Tabak (Nicotiana tabacum)
- Vlas (Linum usitatissimum)
- Veldzuring (Rumex acetosa)
- Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)
- Voederwikke (Vicia sativa)
- Vogelmelksoorten (Ornithogalum)
- Waterkruiskruid (Jacobaea aquatica)
- Waterscheerling (Cicuta virosa) de giftigste wilde plant van Europa, komt vooral voor in sloten en op veengronden, een stuk wortel kan dodelijk zijn.
- Watertorkruid (Oenanthe aquatica)
- Wolfskers (Atropa belladonna)
- Wolfsmelk (Euphorbia)
- Zwarte nachtschade (Solanum nigrum)
- Zilverschoon (Potentilla anserina)
- Zuringsoorten (Rumex spp.) bij het eten van grote hoeveelheden kan oxaalzuur voor vergiftigingsverschijnselen zorgen
- Zwarte nachtschade (Solanum nigrum) bevat gifstof solanine, breekt rode bloedcellen af en geeft darmirritatie. Bij een zware overdosis worden het hart en ademhalingsstelsel aangetast met fatale verlamming tot gevolg.
Deze lijsten zijn beperkt tot de courant beschikbare planten en sluit er geen uit. De niet vermelde planten zullen meestal zonder probleem geïntegreerd kunnen worden, al is het lijstje met giftige en niet gewenste planten niet aangevuld met alle exoten, want dit zou een levenswerk worden. De vraag is ook wat is nu juist de definitie van giftig? Want uiteindelijk is alles giftig in een overdosis en voedzaam of medicinaal in de juiste dosis. Er zijn 10-tallen bronnen die elkaar tegenspreken, in onze lijst nemen we dus geen risico’s, maar gaan we ook weer niet alle planten die ergens om welke reden dan ook het label giftig gekregen hebben op de giftige lijst zetten. Zolang paarden ook hooi of gras hebben, gaan ze bijna nooit een overdosis aan giftige planten eten, ze hebben nog de natuurlijke gave om de medicinale kruiden op te zoeken die ze nodig hebben en hier ook niet meer van te eten dan goed voor hen is.
Een mooi algemeen naslagwerk met meer dan 1800 inheemse en ingeburgerde plantensoorten in Nederland en België kan je ook vinden op http://wilde-planten.nl
Wil je deze lijst verder aanvullen? Dat kan door hieronder te reageren. We verwerken enkel nieuwe informatie die wetenschappelijk onderbouwd is, vermeld dus zeker ook je bron.
Bronnen:
- http://paarden.vlaanderen
- Foto’s van https://nl.wikipedia.org
- Kruidengeneeskunde voor dieren (paarden, koeien, schapen en geiten) (1987), J. de Bairacli Levy ISBN: 9789060302316
- A Modern Horse Herbal (2006), Hilary Page Self ISBN: 9781872119816
- Veteran Horse Herbal (2005), Hilary Page Self ISBN: 9781872119854
- Gids Risicoplanten(2006), Marcel De Cleene, Academia Press, Gent, ISBN 9789038208909
Met dank aan Google Books hieronder een 100 tal bladzijde uit deze gids. Het eerst en laatste deel van de gids alsook enkele pagina’s er tussen, zijn niet online beschikbaar .