Ieder kruid heeft een breed scala aan eigenschappen, als ze in de weide staan kunnen de dieren er zelf voor kiezen naar individuele behoefte. Dit kan dus ook betekenen dat de dieren er geen behoefte aan hebben en dan blijft de plant gewoon staan. Ondanks dat sommige kruiden dus mogelijk minder of niet worden gegeten hebben ze altijd nog een positief effect in de ontwikkeling van de natuurlijke bodem balans. Feitelijk vervult iedere plant die op een gegeven moment ergens groeit een functie in het belang van de ontwikkeling van de natuurlijke bodemvruchtbaarheid. Kruiden zijn mineraalminnend en halen de dieper liggende minerale sporenelementen naar boven, als ze afsterven komen deze elementen weer beschikbaar voor de andere planten. Ze bevatten daarnaast voedingsstoffen zoals slijmstoffen, looistoffen en bitterstoffen die zorgen voor een goede vertering en de organen aanzetten tot zuivering. Ze trekken bepaalde insecten aan en weren andere juist weer, ze geven kleur aan het landschap en een keuze mogelijkheid voor de individuele dieren.

In een Equi Habitat kunnen we zo al deze (on)kruiden integreren, vele hiervan kan je ook bestellen via de Viva Store in de vorm van planten en/of zaden.

[smartslider3 slider=4]

 

De meeste kruiden houden niet van zure grond, kunstmest en/of drijfmest maar wel van veel zon. Ze bevorderen met hun diepe wortels dat er lucht in de bodem kan binnendringen. Verschillende  soorten zijn ook in staat de natuurlijke stikstof uit de lucht in de bodem vast te leggen. De natuurlijke bodemvruchtbaarheid verbetert hierdoor.

Bloemen en kruiden staan ten dienste van natuurlijke regeneratie / evenwichtsherstel van een bodem en verhogen met hun biodiversiteit de vrije keuze mogelijkheid voor de dieren. Bloemen en kruiden zijn een waardevol voedergewas wat de dieren naar behoefte moeten kunnen opnemen om gezond te blijven.

Verschillende van de kruiden hebben tevens een wormafdrijvende werking. Wat er uiteindelijk allemaal opkomt van wat je zaait is volledig afhankelijk van de kwaliteit van de bodem. Onze mengsels, van grote diversiteit, bieden de kans de algehele soorten rijkdom te laten toenemen.

Bron: Tekst gedeeltelijk van Bio-Ron

 Ongewenste kruiden

Voor hagen, struiken en bomen zie Equi Hedges

Deze lijsten zijn beperkt tot de courant beschikbare planten en sluit er geen uit. De niet vermelde planten zullen meestal zonder probleem geïntegreerd kunnen worden, al is het lijstje met giftige en niet gewenste planten niet aangevuld met alle exoten, want dit zou een levenswerk worden. De vraag is ook wat is nu juist de definitie van giftig? Want uiteindelijk is alles giftig in een overdosis en voedzaam of medicinaal in de juiste dosis. Er zijn 10-tallen bronnen die elkaar tegenspreken, in onze lijst nemen we dus geen risico’s, maar gaan we ook weer niet alle planten die ergens om welke reden dan ook het label giftig gekregen hebben op de giftige lijst zetten. Zolang paarden ook hooi of gras hebben, gaan ze bijna nooit een overdosis aan giftige planten eten, ze hebben nog de natuurlijke gave om de medicinale kruiden op te zoeken die ze nodig hebben en hier ook niet meer van te eten dan goed voor hen is.

Een mooi algemeen naslagwerk met meer dan 1800 inheemse en ingeburgerde plantensoorten in Nederland en België kan je ook vinden op http://wilde-planten.nl

Wil je deze lijst verder aanvullen? Dat kan door hieronder te reageren. We verwerken enkel nieuwe informatie die wetenschappelijk onderbouwd is, vermeld dus zeker ook je bron.

Bronnen:

  • http://paarden.vlaanderen
  • Foto’s van https://nl.wikipedia.org
  • Kruidengeneeskunde voor dieren (paarden, koeien, schapen en geiten) (1987), J. de Bairacli Levy ISBN: 9789060302316
  • A Modern Horse Herbal (2006), Hilary Page Self ISBN: 9781872119816
  • Veteran Horse Herbal (2005), Hilary Page Self ISBN: 9781872119854
  • Gids Risicoplanten(2006), Marcel De Cleene, Academia Press, Gent, ISBN 9789038208909

Met dank aan Google Books hieronder een 100 tal bladzijde uit deze gids. Het eerst en laatste deel van de gids alsook enkele pagina’s er tussen, zijn niet online beschikbaar .