Deze kruidenzaden mengsels maken deel uit van het vaste Viva Flora gamma beschikbaar in de Viva Store.

Esparcette (Onobrychis Viciifolia)esparcette

Groeit graag op kalkrijke graslanden. Is een bijenplant die bodemverbeterende eigenschappen bezit.  Behoort tot de familie van vlinderbloemigen zoals de bekende klavers. Heeft een zeer goede voedingswaarden en is daardoor zeer in trek bij alle grazers. “Onobrychis” letterlijk vertaald betekent “ezelsvoer”.

 

boerenwormkruidBoerenwormkruid (Tanacetum Vulgare)

Groeit op zandige gronden en bermen. Heeft een hoog gehalte aan etherische oliën en wordt daarom reeds lang gebruikt in de keuken, medicinaal en in de cosmetica. Bekend is de werking tegen wormen en parasieten, maar het wordt ook gebruikt als antiluismiddel en tegen motten. Tanacetum is afgeleid van Antanasia wat “onsterfelijk” betekent, waarschijnlijk slaat dit op de lang in bloei blijvende bloemen.

thumb_wildepeenWilde Peen ( Daucus Carota)

Deze plant groeit op vrijwel alle graslanden en is een bijzondere verschijning. Zijn medicinale werking ligt in het gebied van de waterhuishouding en nieren. Wilde peen werd vroeger ook als medicijn tegen epilepsie gebruikt. De wortel staat bekend als wormafdrijvend.

 

 

Cichorei (Cichorium Intybus)chicorei

Deze plant groeit graag op kalkrijke gronden nabij rivieren. Hij staat bekend om zijn goede voedingswaarde als veevoer maar ook als witlof en de geroosterde wortel als vervanger voor koffie. Medicinaal gezien bloedreinigend, leverherstellend en, vochtafdrijving, nieren en milt. Verder bevat deze plant inuline wat een gunstig effect heeft op de darmflora en bloedsuikerspiegel.

 

Zwarte mosterd (Brassica nigra) Brassica_nigra

Een makkelijk overal groeiende heilzame plant bekend om zijn ondersteunende werking voor een betere doorbloeding.

 

 

 

 

Absintalsem (Artemisia absinthium)Artemisia_absinthium

Wordt gebruikt als stimulering van de spijsvertering; het werkt eetlustopwekkend en anti-parasitair door de bitterstoffen. Absinthium betekent in het Latijn “ondrinkbaar”, daarom wordt het voor humane consumptie vermengd met suiker. Dieren eten er een beetje van als ze er behoefte aan hebben, bijvoorbeeld bij worminfecties.

 

Phaceliaphacelia

Phacelia wordt gebruikt als groenbemester en als bijennectarplant. Daarnaast is Phacelia een snelgroeier.

Kruidenzaad mengsels
  • Bio-Ron Wolff groenbemester mengsel 70,3 % eko bevat een grote diversiteit aan klavers, hierdoor is dit mengsel niet of slechts zeer gering gedoseerd geschikt voor paardenweiden, dit mengsel is verder zeer geschikt voor biologische bodemverbetering voor braakliggende terreinen, als  tussengewas bij groente teelt of rond fruitbomen. 7,5% inkarnaat klaver, 8% luzerne, 7,5% Alexandrijnse klaver, 7,5% bokhara klaver, 5% gele klaver, 15% esparcette, 5% Perzische klaver, 3% phacelia, 2,5% zweedse klaver, 19% winterwikke, 10% tubinger bijen mengsel,10% weidekruiden mengsel
  • Bio-Ron Tubinger bijen mengsel 96% eko bevat met name planten die in 1 e instantie nectar bieden aan (solitaire) bijen, hommels en vlinders en vervolgens aangeboden kunnen worden aan de grazers, deze dieren zullen dan selectief naar individuele behoefte die planten opnemen die de juiste aanvulling vormen in hun dieet. Vanwege de volumineuze planten met een lange droogtijd is dit mengsel minder geschikt voor hooiland. 25% phacelia, 20% boekweit, 5% gele mosterd, 13% alexandrijnse klaver, 5% koreander, 5% esparcete, 6% olretich, 7% kummel, 2% dille,
    1% bernagie, 4% goudsbloem, 1% korenbloem, 2% bolderik, 2% venkel, 2% kaasjeskruid
  • Bio-Ron Medicinale weidekruiden mengsel bevat voornamelijk laag blijvende planten welke o.a. door dieren selectief kunnen gegeten worden al naar gelang de individuele behoefte, geschikt voor begrazing en hooiland. 7% smalle weegbree,  16% peterselie, 3% duizendblad, 19% komijn, 14% cichorei, 6% wilde peen, 12% venkel, 1,5% waldstro, 2,5% wilde kamille, 15% kleine pimpernel, 4% calendula

Bekijk de informatie onder Equi Herbs zodat je overtuigd voor deze kruiden in je paardenweide kiest.

Zaaiadvies bloemen en kruiden:

Bloemen en kruiden kan je best inzaaien van april tot september. Voor de eenjarigen is het aan te raden om te zaaien voor augustus zodat deze ook nog in het zaad kunnen komen en zichzelf kunnen doorzaaien. Bijvoorbeeld als je maar 1 kleine weide hebt waar de dieren veel op staan kun je kruidenhoekjes maken of langs de randen zaaien en dit afzetten zodat de dieren er niet bij kunnen. Dit geef je pas weer vrij aan de dieren na dat de meeste planten zich hebben kunnen doorzaaien. Het afzetten herhaal je ieder jaar waardoor vanuit deze stukken de verschillende planten zich ook kunnen uitzaaien naar het begraasde gedeelte. Heb je wat meer ruimte, dan kun je een speciale kruidenweide inrichten waar je de dieren van tijd tot tijd toegang toe geeft.

Op een bestaande weide met een bemestingsverleden van kunstmest en/of drijfmest zullen deze planten het moeilijk hebben om te concurreren met de al aanwezige grassen dus is ons advies stroken of hoeken kaal te maken, deze in te zaaien en af te zetten tot het najaar voordat de paarden erbij kunnen. Eventueel kan de afzetting zo gemaakt worden dat de dieren over de afzetting wel de toppen kunnen pakken, maar niet tot onderaan kunnen afeten zodat de planten toch bloemen en zaad kunnen produceren. Doordat het bodemmanagement op natuurlijk bodemherstel wordt afgestemd, kunnen de planten zich van hieruit gaan verspreiden.

Op het moment dat er weer sprake is van een goede bodembalans, kunnen bijvoorbeeld de weidekruiden ook op een korte / open zode worden uitgezaaid.
Ga je helemaal opnieuw inzaaien, strooi dan deze weidekruidenzaden voor het machinale inzaaien over het land, met de zaaimachine worden ze dan ondergewerkt.
Bloemen en kruidenzaden nooit mengen in een zaaimachine. Want door het ongelijke kaliber van de zaden kan de machine dan verstopt raken waardoor er onregelmatig ingezaaid wordt!

Zaai je met de hand dan kunnen ze wel gemixt worden. Voor grote oppervlakten kun je de zaden mengen met zand en zo over het land verdelen.

Bij constant begraasde weiden met een dichte zode is ons advies enkel de buitenrand van de wei te behandelen, bijvoorbeeld onder/langs de omheining en/of speciale kruidenhoekjes of weiden te maken. Altijd de toplaag wat open te werken daar waar een verdichte graszode is, of frezen om de zaden een goede start te geven.

Mocht op deze plekken een bepaalde plant het erg goed gaan doen en de rest van de planten gaan overschaduwen, grijp dan gerust in door in een vroeg stadium het gewas af te toppen zodat de verdrukte planten weer licht krijgen.

Kies plekken die je tot in het najaar kunt afzetten om de planten in het zaad te laten komen zodat zij zichzelf van hieruit kunnen vestigen / verspreiden in de omgeving

Uiteindelijk bepaalt de bodemgesteldheid welke soorten opkomen en zich vestigen, zoals de natuur het op dat moment bedoeld heeft.

  • Inzaaien op gefreesde grond 2 à 4 gram per m2
  • Doorzaaien op kort en vrij open gras 3 à 5 gram per m2 eventueel 2de en 3de jaar herhalen afhankelijk van het resultaat

Bron: Tekst gedeeltelijk van Bio-Ron