Heb je al een weide met voor paarden aangepast gras en kruiden? Is de grasmat ook dicht genoeg ingezaaid of heb je kale plekken/stroken? De aanbevelingen voor het inzaaien variëren van 15 kg tot 100 kg zaad per hectare voor hetzelfde type van zaadmengsels. Loonwerkers gaan al snel voor 60 kg of meer per hectare en dan komt het meestal wel goed van het eerst jaar, maar moest je zelf met de hand 20 kg ingezaaid hebben dan is de kans groot dat je in april best nog eens 20 kg doorzaait.

Doorzaaien is steeds een beter idee dan volledig opnieuw terug inzaaien. Dat je elke 5 à 10 jaar volledig opnieuw zou moeten inzaaien om een goede paardenweide te behouden is dus een fabeltje. In het belang van een goed bodemleven en humus opbouw is elke grondbewerking die vermeden kan worden een goede zaak. Het zaaien met een Vredo zaaimachine is aanbevolen voor minimaal verlies van zaad en beschadiging van de reeds bestaande gewassen, zo kom je normaal met 10 kg per hectare toe. Bij het manueel inzaaien, gebruik van een zaadstrooier of spijkerrol zaaimachine, heb je wel tot 3 à 4 maal zoveel zaad nodig om hetzelfde resultaat te bekomen. Veel andere doorzaaimachines zijn er net op gericht om de minder sterke grassen en gewassen los te trekken en zo het engels raaigras te bevorderen, maar het is juist het tegenovergestelde wat we wensen te bekomen voor het ontwikkelen van een kruidenrijk grasland.

Moet je toch van nul moeten beginnen dan is september de beste maand om in te zaaien maar ook dan kan je doorzaaien. Maar doorzaaien doe je dus best in april op kort gras, zo kunnen de paarden in het najaar langer op de weide blijven en is de weide tegen juli terug klaar om ze te laten foerageren tussen al die nieuwe lekkere kruiden. Naast kruiden doorzaaien in het gras kan je ook aparte kruidenstroken inzaaien waar de paarden onder en over de draad maar gedeeltelijk aankunnen. Zo blijft er steeds wat over om zichzelf in stand te houden en/of verder uit te zaaien.

Kies bij het doorzaaien voor een biodiverse zaadmengeling met veel kruiden en zonder Engels raaigras, de kans is namelijk groot dat je huidige grasmat al uit 60 à 100% Engels raaigras bestaat. Ons volledig assortiment aan zaden vind je hier.   


Dit artikel maakt deel uit van de reeks: In één jaar van weide, over Paddock Paradise, tot Equi Habitat

Elke maand publiceren wij een nieuw artikel uit deze reeks, een samenvatting van deze 12 artikels werd gebundeld tot één artikel in het EquiDay magazine 2018 dat op 13 oktober 2018 op het EquiDay evenement gratis beschikbaar zal zijn en later dit jaar ook digitaal geraadpleegd zal kunnen worden.

Comments are closed.