Het hoofddoel van het ontwerp is dat je de paarden uitnodigt om te bewegen. Dit doe je vooral door op verschillende plaatsen voer aan te bieden. Onder voer verstaan we niet alleen hooibakken maar ook houtige gewassen waar ze van kunnen eten. Ontwerpen doe je best op schaal op basis van een luchtfoto die je kan vinden via google maps, geopunt.be of ruimtelijkeplannen.nl.

Ben je beperkt in de beschikbare ruimte zorg dan voor een multifunctionele inrichting. Veel mensen investeren in een goede gedraineerde ondergrond voor piste, picadero of roundpen maar laten deze geen onderdeel uitmaken van het tracksysteem. Zorg verder ook voor een functionele inrichting zoals één centrale of meerdere decentrale hooi opslag en mest/composthopen. Zorg voor afgeronde hoeken en dat je overal met de kruiwagen nog kan komen.

Nog enkele belangrijke vragen: In hoeveel aparte stukken wil ik het tracksysteem kunnen opdelen, bijvoorbeeld i.f.v. introductie van nieuwe paarden? Welke stukken moet ik kunnen afsluiten in de winter wanneer het te nat wordt of om grondwerk te kunnen doen en is het daar dan nog breed genoeg om te draaien voor mijn kudde? Heb je nog vragen of twijfels m.b.t. je ontwerp? Vraag dan advies, dit kan via online fora, workshops of zelfs ter plaatse.


Dit artikel maakt deel uit van de reeks: In één jaar van weide, over Paddock Paradise, tot Equi Habitat

Elke maand publiceren wij een nieuw artikel uit deze reeks, een samenvatting van deze 12 artikels werd gebundeld tot één artikel in het EquiDay magazine 2018 dat op 13 oktober 2018 op het EquiDay evenement gratis beschikbaar zal zijn en later dit jaar ook digitaal geraadpleegd zal kunnen worden.

Comments are closed.