Ook het grootse paardenmagazine van de Benelux schenk nu aandacht aan paardenwelzijn en duurzaam paardenhouden!

Paddock Paradises zijn populair. Valentijn Docquier van Viva Concept bracht dit idee nog verder en ontwikkelde het Equi Habitat-concept. Hierbij worden paarden op een ecologisch verantwoorde manier met respect voor de natuur geïntegreerd in het landschap. De basis hiervoor is een tracksysteem waarop de paarden 24/7 in een kudde leven, 365 dagen per jaar. Wil jij ook een kleinschalige Equi Habitat aanleggen? Lees dan snel verder!

Om een Equi Habitat aan te leggen, hoef je helemaal niet te beschikken over veel grond. Met een goede indeling kan je ook op zo’n 2000 m2 wel tot twee paarden of vier pony’s een goed en semi-natuurlijk leven geven. Plaats genoeg voor een track, paardenhaag, takkenwal en mogelijk wel een kleine poel!

Uiteraard wel met de kanttekening dat het pas ecologisch verantwoord wordt als je naar één paard per hectare gaat, maar dit neemt niet weg dat je ook op een klein stuk land iets kan doen voor je paard en de natuurlijke omgeving.

Tracksysteem

Eén van de belangrijkste onderdelen van een Equi Habitat is een tracksysteem, hiermee krijgen paarden de nodige beweging. Tracks zijn zandpaden van 2 à 5 meter breed die rond en/of door weilanden lopen. Waar en hoeveel tracks je wilt aanleggen, bepaal je zelf. Door op meerdere plaatsen van de track ruwvoer aan te bieden en ervoor te zorgen dat de paarden op verschillende plekken kruiden en takken kunnen eten, blijven ze steeds in beweging.

De breedte van de paden hangt af van hoeveel en wat voor paarden je hebt. Bij enkele Shetlanders is 1,5 meter breed voldoende. Bij sportpaarden kun je beter denken aan een breedte van 4 meter. Het pad mag ook weer niet te breed zijn, want dan blijven de paarden stil staan en is het effect van de track weg. Leg wel ook bredere paddocks aan voor de paarden om te kunnen rollen en eten.

Gras

Op de track kan beter geen gras staan, omdat dit gras snel kort zal worden en blijven. Dit korte gras bevat veel suiker, wat niet goed is voor paarden. Als je wel graag een stuk gras wilt in je Equi Habitat, kun je beter steeds een ander stuk van de wei openstellen door middel van rotatiebegrazing. Hierdoor heeft het gras dat niet begraasd wordt de tijd om weer aan te groeien.

Voerplekken

Probeer bij de voerplekken de natuurlijke situatie te stimuleren door het voer niet alleen op de grond aan te bieden, maar bijvoorbeeld ook in hooinetten. Om te voorkomen dat de paarden op het hooi gaan staan, kun je een voerplek creëren door palen dicht bij elkaar te zetten. Een grote hooiplaats is handig als je niet veel tijd hebt, maar als je de paarden echt in beweging wilt krijgen, kun je beter meerdere kleine voerplaatsen op strategische plekken aanleggen.

Takkenwal

In de natuur hebben paarden een gevarieerd dieet. Heb je de hagen gesnoeid of wilgen geknot? Dit kun je ook in een zelfgemaakte voerbak van palen stoppen. Zo maak je een takkenwal waar de paarden van kunnen eten.

Kruidenstrook

Een welkome toevoeging aan je Equi Habitat is een kruidenstrook. In combinatie met kruiden in het grasland vormt dit een natuurlijke apotheek voor de paarden. Leg de kruidenstrook naast en onder de omheining aan of in een hoekje dat afgezet kan worden, zodat de paarden de strook niet kaal kunnen eten. Zo kunnen de kruiden zich goed ontwikkelen. Vanaf het najaar kun je je paarden de strook …

 

Je lees het volledige artikel hier …

Comments are closed.