Levenslang leren zit in het DNA van Viva Concept, de natuur zullen we als mensheid nooit helemaal kunnen doorgronden en daarom investeer ik ook 20% van mijn tijd en budget in studie, wetenschappelijk onderzoek en innovatie.

De analyses die we een jaar lang deden op 7 verschillende Viva Ranch mest-, compost- en bokashi-hopen voor het project “De grond van de zaak”, zijn momenteel volop lopende bij PXL en BDB, hopelijk kunnen we weldra conclusies trekken. Tijd dus voor een nieuwe studie!

Na enkele opdrachten voor Kasteelhoeve Wange en Kheiron i.f.v. ontwikkelen van een kruidenrijk grasland en compostering van paardenmest voor de moestuin, werd het domein dat al 8 jaar in volle ecologische ontwikkeling is, alsook enkele omliggende percelen, geselecteerd naast Viva Ranch als bijkomend studiegebied voor Viva Concept.

Het gaat samen over meer dan 24 hectare aan Equi Habitat waar dus plaats is voor gedomesticeerde paarden, maar waar de focus ligt op ecologische ontwikkeling zodat alle fauna en flora een kans krijgt. We gaan o.a. het evenwicht tussen de paarden en het landschap en de natuur ook op grotere schaal in kaart brengen, alsook de bodemopbouw doorheen de jaren.

De onderzoeken m.b.t. bodem en compost liepen reeds, maar nu zijn we ook gestart met de landschapsstudie en hiervoor gingen we terug tot 1270. Door digitale mapping van verschillende historische- en ook echte oorlogskaarten, kwamen we tot de vaststelling dat in 1705 de Brabantse linies gedeeltelijk door het domein liepen en ook daar doorbroken werden. Wie weet kunnen we hier nog iets mee naar de toekomst toe als speelberg voor de paarden. Maar we bleven niet steken in het verleden en betrokken ook de innovatieve technologieën om het domein te inventariseren met een drone en het maken van een 3D model om op verder te werken.

Bij deze verwelkomen we Kasteelhoeve Wange (het meest ecologische gastenverblijf en seminariecentrum ter wereld – International Green Key Award 2016 en 2017), Kheiron en Caballo De Fuerza als partner van Viva Concept. Een win-win verhaal van hoe klanten duurzame partners kunnen worden, we van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen versterken.

Een bezoek aan het domein van de paarden van Caballo De Fuerza is normaal enkel voorbehouden aan klanten van Kasteelhoeve Wange of Kheiron. Maar sinds het najaar van 2019 is dit pareltje ook de exclusieve cursuslocatie van Viva Concept voor de Equi Habitat cursussen.

 

Comments are closed.