Ik kan je op twee manieren ondersteunen bij de ontwikkeling van je landschapstuin, landgoed en/of Equi Habitat:
- Adviseren over specifieke thema’s met het oog op positieve landschapsontwikkeling.
- Ontwerpen van een evenwichtig habitat voor mens, paard, fauna, en flora.
Delen we dezelfde visie?
Voor een afspraak vast te maken of een samenwerking aan te gaan, is het belangrijk om na te gaan of we dezelfde visie delen op het vlak van duurzaamheid, biodiversiteit en dierenwelzijn. In mijn adviezen en ontwerpen staan mens en paard niet boven het landschap en de natuur. Ik streef altijd naar een evenwichtige balans, met alleen verantwoorde verharding waar noodzakelijk en ook ruimte voor natuur die niet wordt betreden door mens of paard.
Wat betreft materialen adviseer en schrijf ik uitsluitend producten voor die duurzaam, ecologisch én economisch verantwoord zijn. Hierbij geef ik de voorkeur aan hout boven kunststof en steen boven beton. Uiteraard zijn er situaties waarin kunststof of beton de beste keuze zijn, maar binnen mijn visie geldt dit zeker niet voor toepassingen zoals omheiningen en verhardingen.
Als tijdens het ontwerpproces blijkt dat er een verschil in visie is waardoor een goed evenwicht niet kan worden bereikt, kan dit een reden zijn om het traject te beëindigen. Daarom is het van groot belang dat alle eigenaren en betrokkenen bij het project op de hoogte zijn van deze visie en zich hierin kunnen vinden. Als er behoefte is aan verdere verduidelijking van deze visie om te bepalen of we op dezelfde golflengte zitten, bespreken we dit best tijdens de eerste adviessessie voor er een ontwerptraject wordt opgestart.
Interesse in een adviessessie over specifieke thema’s?
Voor sommigen is het voldoende om hun vragen beantwoord te krijgen tijdens een “Advies op projectlocatie”, zodat ze daarna zelfstandig verder kunnen. Voor anderen vormt dit advies de ideale basis om het ecologische potentieel en de mogelijkheden van hun projectlocatie in kaart te brengen, waarmee ze rekening kunnen houden bij de verdere ontwikkeling van hun landschapstuin, landgoed, of Equi Habitat. Dit advies kan ook dienen als een verkennend gesprek voor de start van een ontwerptraject.
Na een initieel “Advies op projectlocatie” is het mogelijk om een “Online opvolgadvies” in te plannen waardoor er efficiënt kan ingespeeld worden op nieuwe vragen m.b.t. een gekend project.
Adviezen kunnen betrekking hebben op:
- Paardendomeinen
- Voedselbossen
- Landschapstuinen
- Natuurdomeinen
- Waterelementen zoals beken, poelen en (zwem)vijvers
- Bodem- en weidebeheer
- Aanleg, zaaien, planten, afrastering, enz.
Het specifieke “Advies vergunningen” waarmee we een ontwerptraject meestal starten kan hier ook los van ingepland worden en van toepassing zijn op niet gerealiseerde dromen of gerealiseerde projecten waarmee een vergunningsproblematiek is.
Wil je een ontwerptraject opstarten?
Voor het opstarten van een ontwerptraject is het specifieke “Advies vergunningen” vaak noodzakelijk als stap 1. Dit advies helpt om de huidige situatie en de gewenste toekomstige situatie in kaart te brengen en om te bepalen of deze plannen vergunningsvrij zijn of dat hiervoor een omgevingsvergunning nodig is.
Ik vind het belangrijk om aan het einde van elke stap een duidelijke meerwaarde te hebben gecreëerd voor het project. We doorlopen een ontwerptraject stap voor stap en dit zolang dit nodig is en alle partijen zich hier goed bij voelen. We kunnen na elke stap dus bekijken en evalueren of het wenselijk is om over te gaan naar de volgende stap.
Stap 2: Opmeting, inventarisatie en afstemmen ontwerpopties komt aan bod van zodra er een wensenlijst is en het duidelijke is welke elementen daarvan wel of niet vergunngingsplichtig zijn in uw gemeente.
Stap 3: Conceptontwerp met voorstelling en bijsturing legt de hoofdlijnen en ideeën voor het project ruimtelijk vast zonder dat de zaken in detail worden uitgewerkt.
Stap 4: Beplantingsplan met voorstelling en bijsturing legt de beplanting vast
Stap 5: Opmaak en indienen ontwerp voor omgevingsvergunning indien nodig worden de plannen voor de omgevingsvergunning opgemaakt. Bij constructies vanaf 100m2 dient ook een bouwkundig architect betrokken te worden.
Stap 6: Opmaak uitvoeringsplannen incl. toelichting indien nodig worden er technische plannen voor de uitvoering opgemaakt en toegelicht aan de aannemer.
Stap 7: Project-/werfopvolging op wekelijkse, maandelijkse of kwartaalbasis
Een goed ontwerp komt pas echt tot zijn recht bij een correcte uitvoering en het passende onderhoud. Werfopvolging tijdens de aanleg inclusief briefing en bijsturing van de aannemer is dus geen overbodige luxe. Als je zelf aan de slag gaat en behoefte hebt aan plaatsingsadvies bij de start en/of tussentijds, dan is dit ook mogelijk. Bij langdurige projectontwikkeling kan het interessant zijn om maandelijks of per kwartaal een adviessessie voor projectopvolging in te plannen.
Nieuwsgierig naar onze klanten en referenties?
Iedereen met een hart voor natuur is een potentiële klant, dus dit gaat van particulieren over paardenpensionhouders, kasteeldomeinen en (semi-)overheidsorganisaties tot psychiatrische ziekenhuizen die equitherapie aanbieden aan hun patiënten.